Fiecare computer conectat la Internet are o adresa unica in lume, numita IP (Internet Protocol) care consta intr-un sir de numere ce permit computerului sa fie localizat si identificat. In vreme ce aceste serii de numere sunt usor de manipulat de catre computere, ele sunt foarte greu de retinut de oameni. Solutia?
Aici intervine ceea ce ar putea fi numit serviciul de nume de domenii (Domain Name Service – DNS), ofera o solutie pentru a nu retine acel. DNS pune la dispozitie detinatorilor de adrese Internet combinatii de litere – care formeaza cuvinte – pentru a fi folosite in locul acelor „numere de telefon internationale” greu de retinut. Astfel vorbim despre nume de domenii (domain names). De exemplu, avem 2webdesign.ro – „2webdesign” este numele de domeniu, iar „.ro” este partea care desemneaza apartenenta domeniului. In cazul de fata, observam ca 2webdesign este un site din Romania. La fel, exista domenii care apartin Germaniei („.de”), Frantei („.fr”), in general oricarui stat al lumii.
Cele mai cunoscute domenii insa sunt cele „.com”, „.net” si „.org”. Domeniul „.com” este cel mai popular, fiind prescurtarea de la „commercial”, si este folosit in genere de companii, dar care – datorita raspandirii de care se bucura – a ajuns sa fie folosit si de alte genuri de organizatii sau chiar de persoane fizice. Domeniul „.net” este folosit mai mult pentru organizatiile care se ocupa cu organizarea Internetului, iar „.org” pentru organizatii non-profit.
La moda sunt acum domeniile „.biz”, care vor sa devina o alternativa la „.com”. Deja exista inregistrari „.biz” facute de firme din Romania. O alta extensie in curs de dezvoltare este „.tv”, care a apartinut statului Tuvalu, un popor din Insulele Pacificului. Actualmente este promovat ca o extensie pentru site-uri media, dar este folosit si in alte scopuri.
Domeniile „.name” sunt alocate pentru inregistrarile facute de persoane individuale. Formatul acestora este „numele botez.numele de familie.name” (de exemplu, ion.popescu.name).
Alte nume de domenii sunt: „.aero” (industria transporturilor aeriene), „.museum” (doar pentru muzee sau organizatii ale muzeelor), „.pro” (sectoarele profesii Exista sub-domenii cum ar fi .med.pro sau .law.pro, pentru medici, avocati etc.). O alta extensie pentru cei care lucreaza cu informatii de orice fel este „.info”, avand un exemplu in
Exista si extensia „.ad”, care a apartinut statului Andora, dar care a fost cumparata de o firma din Anglia pentru a fi comercializat firmelor din industria publicitatii.
Inregistrati-va acum!
Inregistrarea de domenii.ro se face pe principiul primului venit, primul servit. Nu se face diferentierea intre solicitarea unei companii de renume si solicitarea unei persoane fizice. Astfel ca fiecare persoana este libera sa inregistreze orice domeniu ramas neinchiriat.
Daca vrei sa cumperi un domeniu in Romania, firma noastra iti ofera la adresa „http://firma-hosting.com” un domeniu.ro la cel mai mic pret al pietei. In cadrul unui pachet de servicii iti oferim mai multe modele de pagini (template) cu design profesional, adrese de mail nelimitate, interfata de administrare website si suport tehnic.
In prezent utilizatorul de domenii.ro nu plateste o taxa de mententa anual, asa cum se intampla in celelalte tari.
4 sfaturi pentru alegerea domeniului
Nu te grabi sa-ti alegi un nume de domeniu sau sa dai un nume paginii tale de Internet. Citeste mai intai aceste sfaturi:
1. Numele domeniului tau trebuie sa fie acelasi cu numele site-ului
„Botezarea” unui site dupa numele domeniului este foate importanta. Explicatia este foarte simpla: cand oamenii se gandesc la site-ul tau, se gandesc la el dupa numele sau. Daca numele site-ului si cel al domeniului sunt identice, vor merge automat la locul potrivit.
2. Nume de domenii lungi sau scurte?
Aici, parerile sunt impartite, ambele variante avand avantajele lor. Daca numele domeniului este scurt , este mult mai usor de retinut si exista sanse mici sa fie scris incorect, spre deosebire de numele lungi. Un nume lung are si el avantajele sale: daca el contine cuvintele cheie ale site-ului, va fi mult mai usor de gasit cu un motor de cautare. Concluzia? Alege un nume scurt, dar ai grija sa fie o combinatie care sa aiba sens!
3. Legat sau despartit prin cratima?
Daca numele ales este format din doua cuvinte, atunci ai de ales: fie scrii numele intr-un singur cuvant, fie le unesti folosind cratima. Prima varianta este cea mai buna pentru ca unii oameni uita sa scrie cratimile si intreaba de ce nu reusesc sa acceseze site-ul. Sfatul nostru: evita cratimile.
4. „.com”, „.org”sau „.net”?
Daca de pe urma site-ul sau afacerii tale benificiaza comunitatea locala sau regionala (cum ar fi un ziar), atunci cel mai bine ar fi sa optezi pentru domeniul tarii respective. In cazul in care de afacerea ta pot fi interesati oameni din intreaga lume, atunci poti opta pentru domenii „.com”. Unii cred ca cel mai bun este „.com”, pentru ca atunci cand cineva da o cautare cu un nume, browserul cauta mai intai acel nume in domeniile „.com”, si abia dupa aceea in „.net” sau „.org”.